Geschiedenis

Toen

Het Oostenburgereiland, waar het INIT-gebouw sinds 2005 is gevestigd, dateert uit de 17e eeuw en was lange tijd het centrum van de internationale handelsmetropool Amsterdam. De nabijgelegen Czaar Peterstraat is vernoemd naar de Russische tsaar Peter de Grote. Hij was een groot liefhebber van zeilen en schepen en leerde op de werf van de VOC-schepen bouwen.
Twee eeuwen lang domineerde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het gebied met hun scheepswerven en magazijnen. In de 19e eeuw werd dat stokje overgenomen door Werkspoor dat omstreeks 1850 de grootste machinefabriek van Nederland was. Aanvankelijk produceerde Werkspoor stoommachines en stoomlocomotieven. Vanaf het einde van de 19e eeuw verschoof de focus naar spoorwegmaterieel en scheepsdieselmotoren.
Na de Tweede Wereldoorlog fuseerde het bedrijf met Stork en bleef het bestaan als onderdeel van de Verenigde Machinefabrieken Stork-Werkspoor.

Nu en straks

Het Oostenburgereiland heeft alle ingrediënten in zich voor een bruisende woon- en werkomgeving. Je vindt er een gezellige winkelbuurt, veel horeca en het is goed bereikbaar met zowel de auto of de fiets, als ook met het openbaar vervoer.
Als onderdeel van de herontwikkeling van het oostelijk havengebied, worden in deze wijk, dat de naam Stadswerf Oostenburg draagt, de komende tijd zo’n 450 woningen gebouwd en krijgt het eiland ook een hotel. De bijzondere sfeer van het eiland krijgt met de uitbreiding nog meer gestalte. De stoere industriële elementen en monumentale gebouwen, zullen medio 2021 omringt zijn door een mix van hoog- en laagbouw, gemaakt van robuuste en natuurlijke materialen zoals baksteen, beton, staal en hout. Bomen, tuinen, groene daken en pleintjes contrasteren met de stoere uitstraling van de straten en kades, terwijl restaurants, terrasjes, een fiets- en voetgangersbrug en woonboten zorgen voor een levendig, autoluw gebied dat omringt is door water. Met recht een geweldige plek om te wonen én te werken.